Vučić i Micotakis jasni: Srbija čvrsto na evropskom putu! Stav Grčke prema Kosovu nepromenjen

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastaje sa predsednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom koji boravi u radnoj poseti Srbiji, nakon čega će biti održan Srpsko-grčki poslovni forum.

Programom posete grčke delegacije, predviđen je tet-a-tet sastanak Vučića i Micotakisa u 9.30 časova u Palati “Srbija“, nakon čega će uslediti plenarni razgovori delegacija dve zemlje, predvođeni Vučićem i Micotakisom, najavila je pres služba predsednika Srbije.

Predviđeno je da se predsednik Srbije i premijer Grčke obrate medijima u 10.35 časova.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U okviru posete grčke državno-privredne delegacije Srbiji, Privredna komora Srbije (PKS) će danas, uz podršku Ambasade Grčke u Srbiji, organizovati Srpsko-grčki poslovni forum i predstavljanje razvojnih projekata Srbije.

U uvodnom delu foruma, koji će se održati u Palati “Srbija“, učesnicima će se obratiti predsednik Vućić i premijer Micotakis.

Obratiće se i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis, saopšteno je iz PKS.

Izjava za medije premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa

– Poštovani gospodine prijatelju Aleksandre, svaki put kada se nalazim u Beogradu koji osećam i ja kao da sam kod svoje kuće i želim da ti zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima.

– Vidimo napredak u našim odnosima koji su međusobno povezani. Očekujem da ćemo održati i četvrti Visoki savet za saradnju, naš pogled je uvek okrenut u budućnost na saradnj ui blagostanje.

– Naša odlučnost da sarađujemo na svim poljima, danas ćemo je potvrditi. Došao sam sa 4 ministra, ali i velikom poslovnom zajednicom. Kao što ste rekli, moglo je da dođe još ljudi, želimo da produbimo naše ekonomske odnose u mnogim sektorima.

– Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i transportu. Posebno na povezivanje linije koji povezuje Solun-Beograd, kao i završetak šireg koridora koji će krtati iz Pireja i završavati u Budimpeštu. To je od strateškog značaja za celu jugoistočnu Evropu.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

– Želimo u Srbiji da uvedemo zelenu struju, energiju iz obnovljivih izvora, da vam prenesemo tehničko znanje.

– Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EKSPO 2027. Spremni smo da vam u tome pomognemo. Kao što je rekao Vučić, sprska privreda je pokazala neverovatne borjke , to je daleko najrazvijenija privreda u regionu.

– Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu, mnogo puta sam razgovarao u Briselo po pitanju evropskog proširenje. Potrebno je da Beograd iskoristi pozitivne okolnosti u evropskoj proceduri i radujem se špto mi je Vučić rekao da se pozitivno izjašnjava o priključenju EU.

– Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav za Kosovo ostaje nepromenjen. Mi verujem oda evropsko posredovanje i dijalog jesu jedini put normalizaciju odnosa dve strane. To bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu, što je cilj svih nas.

– Pratimo sa zabrinutošću dešavanja prethodnih meseci. Razgovarali smo i o Bliskom istoku, Ukrajini, imamo zajedničke stavove i vodimo se međunarodnim pravom.

Izjava za medije Vučića  

– Počastvovan sam što sam imao priiku da vas ugostim u Beogradu. Srećan što Srbija i Grčka čuvaju i neguju dobre i prijateljske, bratske odnose. Zadovoljan što smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje.

Ove godine obeležavamo 154u godišnjicu doiplomatskih odnosa. Nadam se da će ova godina biti.

– Želim da kažem da Srbija i Grčka su uvek međusubno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj strani. Imali smo otvoren iskren i prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Informisao me je o mnogim pitanjima, doibro je razumeo šta je interes Grčke i Evrope.

– Ono oko čega smo saglasni bih vam izgoovrio u par rečenica. Grčka je jedan od najvažnijih iskrenih podržavaoca Srbije na njenom evropskom putu. Postavilo se pitanje da li Srbija ima neke druge alternativa, da li Srbija hoće da bude deo EU, i da li Evropa to hoće. Ja sam rekao nedvosmisleno Micotakisu, da Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog EU puta i da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci. Da to nije samo formalna rečenica, već je to od suštinskog značaja za našu zemlju.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

– Razgovarali smo o nečemu što mi nazivoamo agendi EKSPA 2027. Nap cilj i naš ostvariv san je da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto-domaćeg proizvoda od 100 milijardu. Pre samo 10 godina ukupan brutodomaći proizvod je bio 32 milijarde, danas je 69,5. To bi pokazivalo jedan kvantni skok u pravom smilu te reči.

– Ponosan sam na današnji biznis forum. Mi želimo dobrodošlicu svim grškim firmama. Paradoksalno zvuči, mi nemam oproblema sa novcem, imam oproblem sa kapacitetima da kako da izgradimo i napravimo ono za šta smo novac obezbedili. Imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve što smo planirali u godinama pred nama.

– Razgovarali smo o energetici, gasu, naftovodu, gasovodu, od kupovine gasa do obnovljivih izvora energije, vetroparkovima, saradnji elektroprivreda, infrastrukturi.

– Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Da koristimo kapacitete Soluna, Pireja, čak i da kupimo određene kapacitete od 5,10 odsto, mi imamo pare, to nije problem.

– Nama je potrebno da imamo brži izvoz u svet i razgovarali smo o tome.

– Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu. Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku.

– Grčka je sada zemlja partner na Sajmu turizma, gde ćemo da otvorimo to, da pozovemo ljude na još bližu saradnju.

– Moj veliki pozdrav bratskom grčkom narodu, u nadi da će 2024. godina biti godina velikog uspeha i rasta Beograda i Atine.

Plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke

U toku su plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Počeo tet-a-tet sastanak Vučića i Micotakisa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija predsednika Vlade Republike Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa počeo je nešto posle 9.30.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top