Održan Srpsko-grčki poslovni forum! Vučić: Mi Srbi volimo Grčku; Micotakis: Srbija ima velike planove

FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srpsko-grčki poslovni forum počeo je u Palati Srbija u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa, a otvarajući forum predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da na skupu prisustvuje oko 360 biznismena.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu, a prisustvuju predstavnici više od 200 kompanija, od čega je srpskih 125 a grčkih 76. U privrednoj delegaciji Grčke preovlađuju kompanije iz energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije ali i nekretnina i bankarskog sektora.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nas sa Grčkom vezuju emocije i prijateljstvo.

– Mi Srbi volimo Grčku nikada to nismo krili, a današnja tema je racionalan, pragmatičan pristup i verujemo da zajednički možemo da uradimo mnogo toga – rekao je Vučić.

On je naveo da ćemo morati da se borimo za svaku grčku i srpsku kompaniju, ulazak na grčkko tržište i privlačenje njihovih kompanija.

– Bilo bi veoma važno da imamo dodatne finansijske insitucije iz Atine koje bi mogle to da podrže. Garantovaćemo punu pravnu i političku sigurnost, a pri tom stanje finansija dovoljno govori o mogućnosti da zajedno uspemo.

– Dobrodošli ste u Srbiju. Kada izgradimo jedan auto-put, uvek bismo počinjali nova dva. Tome nema kraja. Uspevamo da uz visoku stopu rasta, bili smo prvi u kovid godini. I tada je ubrzani rast dodatno krenuo. U narednim godinama želimo da ulažemo u rast, da stignemo sve da uradimo, od fizičkih objekata do digitalizacije, naučno-tehnološke parkove. Mi nemamo dovoljno kapaciteta da to izgradimo. Kada damo našim kommpanijama da grade auto-putevima, uvek imam nadu veliku, očekivanja, ali i strah hoćemo li da stignemo. Mi smo sadea u trci sa vremenom, ne smemo da se igramo. Moram osve da zavšimo do 1. decembra 2026. Moramo da radimo danonoćno.

– Sav strah mi je vezan za to hoćemo li uspeti, postavili smo visoko lestvicu. Imamo sve više stranih radnika, po prvi put nam se vraćaju ljudi. U prethodnih sto dana, imamo još 21 hiljadu onih koji dolaze iz regiona, Evrope, čak i iz Kanade. Iz Nemačke čak 1.164, iz Austrije 595, iz mnogih zemalja, iz Švajacrske 595. Ali i dalje nemamo dovoljno snage.

– Ja očekujem da dobijem poziv za otvaranje metroa u Solunu, biće to jedan od najlepših metroa u Evropi, ali da vidimo kako ste to uradili, šta je to što mi možemo da napravimo.

Obraćanje premijera Micotakisa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je da velika čast za njega i saradnike što prisustvuje srpsko-grčkom poslovnom forumu.

– Srbija ima veoma velike i ambiciozne planove do 2027. godine da dostigne vrednost BDP-a od 100 milijardi. To je velika prilika za investicije.

FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

– Naša privreda nalazi se u drugačijoj fazi, mi smo izaštli iz produžene ekonomske krize.

Obraćanje Siniše Malog

Ministar Siniša Mali je predstavio prezentaciju o prektima koji slede u narednim godinama, do izložbe EXPO 2027 u Beogradu, koju je okarakterisao kao „najveću razvojnu šansu“.

Govorio je i o programu „Skok u budućnost“ koji je nedavno prezentovao predsednik Vučić.

Ministar Mali je ukratko predstavio projekat Skok u budućnost, kao i kako će izgledati Nacionalni stadion, Ekspo kompleks i sajamski kompleks.

– To je naša najveća razvojna šansa. U oštroj konkurenciji pobedili smo Argentinu, Ameriku… Vučić je pre 15 godina predstavio program „Skok u budućnost“ koji predstavlja značajne investicije u sve sfere našeg života. Sve što se dešava u našoj zemlji i Evropi i svetu, sve se zasniva na rastu. Srbija je imala prošle godine 2,5 stopu rasta. Prošle godine smo prešli granicu BDP-a od 69 milijardi. Ako sve bude kako smo isplanirali, očekujemo da ćemo za tri godine stići na 100 milijardi BDP. To je ogroman skok unapred za celu našu ekonomiju – rekao je Mali.

Govorio je i o Beogradu na vodi – veličini i potencijalu tog projekta.

Pozvao je grčke privrednike da ulažu u Srbiju i istakao da će im Srbija uvek biti pouzdan partner.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top