Govorio da su SRBI KRIVI kao narod, primao MITO od Albanaca, pomogao u OTIMANJU KiM: Ko je bio Ahtisari?

Foto: Tanjug/AP Photo/Billy Paddock, File/Ilustracija

Finski diplomata Marti Ahtisari preminuo je u 87. godini.

Marti Ahtisari je bivši predsednik Finske, diplomata i medijator Ujedinjenih nacija. Bio je i specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije.

Marti Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine „za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikta na više kontinenata“?! Ahtisari je počasni doktor više poznatih univerziteta, među kojima su Moskovski univerzitet i Kijevski univerzitet.

Marta 2020. godine je testiran pozitivan na virus korona, ali se kasnije oporavio. Iste godine mu je i dijagnostikovana Alchajmerova bolest.

Rođen je 23. juna 1937. godine u Vipuriju (Viipuri), današnji Viborg (Vyborg), gradu koji je 1944. godine anektirao SSSR. Njegov otac, poreklom Norvežanin, bio je oficir. Diplomirao je na univerzitetu u Oslu, opredelio se za karijeru nastavnika u Pakistanu.

Poznati srbomrzac

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan imenovao je Ahtisarija za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Njegov plan je, iako odbačen od strane Saveta bezbednosti, postao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova.

Ahtisari, baš na dan kada je počela NATO agresija na Srbiju, preporučio nezavisnost Kosova pod nadzorom međunarodne zajednice, pritom ignorišući međunarodno pravo i teritorijalnu celovitost Srbije.

Plan Martija Ahtisarija iz 2007. godine predvideo je Kosovo kao multietničko društvo, a vršenje vlasti zasnivalo bi se na jednakosti svih gradjana. Prema tom planu predvidjena je široka autonomija za srpske opštine uz punu vlast Prištine. Savet bezbednosti UN je, nakon ruskog veta, odbacio Ahtisarijev plan.

Poznat je po izjavi da su Srbi krivi kao narod. Krajem juna i početkom jula 2007. godine u mnogim srpskim glasilima se pojavila vest da je Ahtisari primao mito od albanske mafije. Cifre se kreću od 2 do 40 miliona evra. Krajem juna 2007. godine prvu vest o mitu je demantovala kancelarija Martija Ahtisarija, ali već početkom jula navode nemačke obaveštajne službe BND da je Ahtisari primio mito je potvrdio i Globalni informativni sistem. I predsednik američkog saveta za KiM – Džim Džatras je potvrdio da ima saznanja o primanju mita od strane Ahtisarija.

Međutim, Priština je pozivajući se upravo na Ahtisarija, jednostrano proglasila nezavisnost Kosova 17. februara 2008.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top