Otkriće koje trese Nemačku: Deda Analene Berbok bio NACISTA, odlikovan zbog „ratnih zasluga“ (FOTO)

Foto: Wikimedia commons/Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen

Nedavno otkriće nacističke prošlosti dede Analene Berbok, uključujući njegovu službu u Vermahtu i dobijanje krsta za ratne zasluge u Blidu, pokrenulo je pitanja o njenom zalaganju za mir a ujedno i o zalaganju za izvoz oružja. Ocenjuje se da se Berbokova nalazi u kritičnom trenutku u svojoj političkoj karijeri.

U otkriću koje je izazvalo šok u političkom pejzažu Nemačke, deda ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, Valdemar Berbok, identifikovan je kao oficir Vermahta i nepokolebljivi nacionalsocijalista koji ne samo da je čitao „Majn kampf“ već je i odlikovan najvećim vojnim ordenom, Krstom za ratne zasluge sa mačevima 1944.

Berbokova, koja je ranije govorila o ratnim iskustvima svog dede, nikada nije pominjala njegovu nacističku pripadnost i o tome je nedavno prvi detljano pisao „Bild“.

Vojna karijera Valdemara Berboka počela je 1937. kada se pridružio Vermahtu. Prema „Bildovom“ izveštaju, njegova privrženost nacističkom cilju nagrađena je 1944. Krstom za ratne zasluge sa mačevima, počastima koja se dodeljuje onima koji su pokazali izuzetnu službu i požrtvovanost tokom rata.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Uprkos prošlosti svoje porodice, Analena Berbok, istaknuta ličnost nemačke Zelene partije, bila je uporna zagovornica mira i razoružanja. Manifest njene stranke iz 2021. čak je obećao da će zaustaviti evropski izvoz oružja u ratne i krizne zone.

Međutim, otkako je preuzela ulogu ministarke spoljnih poslova, ona je zauzela intervencionistički stav, zalažući se za isporuke oružja Ukrajini usred sukoba sa Rusijom.

Odgovarajući na izveštaj „Bilda“, Kancelarija Berbokove je izdala saopštenje u kojem se tvrdi da ministarka spoljnih poslova nije bila upoznata sa sadržajem dokumenata koji detaljno govore o nacističkim udruženjima njenog dede.

Saopštenje, međutim, malo pomaže u rešavanju neslaganja između zalaganja za mir Berbokove i njenog nedavnog zalaganja za izvoz oružja.

Upotreba fraze „nije bio svestan“ u izjavi takođe „podiže obrve“, jer „Bild“ ističe da se takav jezik često koristi da bi se zamaglila istina kada se radi o teškim porodičnim istorijama.

Sama Berbokova za kratko vreme se promenila od zagovornika mira u zagovornika izvoza oružja. Neki tvrde da je njena porodična istorija trebalo da je učini osetljivijom na posledice rata i ulogu izvoza oružja u podsticanju sukoba. Drugi tvrde da njen novi stav odražava pragmatičan pristup geopolitičkoj stvarnosti današnjeg dana.

Kako će unuka dalje?

Nakon ovog otkrića, Analena Berbok se nalazi na kritičnom raskršću. Da li će nastaviti da se zalaže za intervencionizam ili će preispitati svoj stav u svetlu prošlosti svoje porodice? Samo će vreme pokazati kako će se odvijati ovo poglavlje političke istorije Nemačke, ostavio je „Bild“ pitanja otvrenim!?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top