Brze i vidljive promene: Šta se dešava u organizmu ako nedelju dana ne jedete ŠEĆER?

Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Doktori bezbroj puta napominju koliko je prekomerna upotreba šećera štetna po naše zdravlje. Osim što dovodi do zavisnosti, te ne može da vam prođe dan bez čokolade, previše šećera takođe ubrzava i proces starenja.

Povećanje telesne težine, visok krvni pritisak, dijabetes, masna jetra, povećane šanse za moždani udar samo su još neki od zdravstvenih problema povezanih sa redovnim unosom šećera. Ne samo to, šećer takođe može da izazove akne i poremeti teksturu vaše kože.

Ali, šta se dešava sa organizmom ako „povučemo ručnu“ i nedelju dana ne unosimo šećer (pogotovo onaj rafinisani) u organizam? Sa čime se sve susrećemo ukoliko želimo da budemo zdraviji?

Koža se oporavlja

Kada odlučite da prestanete da jedete šećer vaše telo će na samom početku da doživljava određene promene. Osećaćete se energičnije i poletnije. U roku od nedelju dana nakon što prestanete sa šećerom, primetićete i da vam se koža čisti. Bubuljice i akne će se smanjiti, vaša koža će postati glatkija i blistaćete iznutra.

Foto: Pexels.com/Photo by Teejay

Foto: Pexels.com/Photo by Teejay

Gubitak težine

Još jedna velika prednost koja dolazi kada prestanete sa unosom šećera je gubitak težine. Pržena hrana i šećer su dva glavna krivca za gojenje. Ako potpuno izbacite šećer, to će vam pomoći da brže izgubite težinu, do čak jednog kilograma za nedelju dana. Naravno, u kombinaciji sa zdravom ishranom i nekom vrstom fizičke aktivnosti.

Šta je odlična zamena?

Šećer nije ništa drugo do prazne kalorije. Ako vam je teško da se oslobodite toga, pređite na neke zdravije alternative kao što su med ili kokosov šećer. Sve ove alternative imaju skoro slične kalorije u poređenju sa šećerom, ali nose brojne zdravstvene prednosti. Ako želite da pređete na niskokalorične zaslađivače, odlučite se za steviju koja je jedan od najzdravijih prirodnih zaslađivača.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top