Penzionerka u kuhinji otkrila BLAGO vredno 24 miliona evra: Sada je u Luvru, a umalo da završi u smeću

Foto: Oleksandr Latkun / imageBROKER / Profimedia

Penzionerka iz francuskog grada Kompijena čistila je kuću i slučajno pronašla srednjevekovnu sliku vrednu zapanjujućih 24 miliona evra.

U pitanju je delo italijanskog slikara Čimbujea iz Firence iz 1280. godine pod imenom „Ruganje Hristu“, dimenzija 25 sa 10 centimetara.

Veruje se da je to jedan od osam panela iz velikog diptiha, od kojih je pet još uvek izgubljeno, piše Gardijan.

Starija gospođa ga je držala u svojoj kuhinji i tvrdila je da ne zna odakle je. Kaže da je mislila da je to retka slika, ali da je u pitanju grčka ikona.

Neverovatno vredno umetničko delo lako je moglo da završi na otpadu, da ga nije primetio aukcioner kojeg je žena pozvala da proceni vrednost starih stvari koje ima u kući.

Predložio je da sliku odnese na procenu vrednosti, a stručnjaci su otkrili da je u pitanju izgubljeno remek-delo, jedno od svega desetak za koje se zna da su ostali iza umetnika.

Foto: Philippe LOPEZ / AFP / Profimedia

Foto: Philippe LOPEZ / AFP / Profimedia

Zatim je slika prodata na aukciji za 19,5 miliona evra, ali je uz proviziju aukcijskoj kući ukupna cena iznosila 24 miliona.

To je bilo više nego četiri puta veće od procenjene vrednosti, a Čimbujeova slika je postala najskuplje ikada delo nastalo pre 1500. godine.

Međutim, francuska vlada je hitno reagovala da blokira izvoz slike i dodelila joj status „nacionalnog blaga“.

Tako je umetničko delo držano na čekanju, dok je vlada pokušavala da prikupi sredstva da ga otkupi u ime države.

Nedavno su francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak i predsednik Luvra Lorens de Kar objavili da je slika postala deo kolekcije najčuvenijeg muzeja na svetu.

Francusko ministarstvo nije dalo nikakve detalje o tome kako je novac prikupljen.

Slika bi trebalo bi da se pridruži Čimbujeovoj mnogo većoj slici „Maesta“ u kolekciji Luvra. Oba umetnička dela biće deo izložbe na proleće 2025. godine.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top