Pojavio se prvi ikada kompletan snimak rođenja malog KITA: Pogledajte kako celo jato SLAVI (VIDEO)

Foto: printscreen Youtube/National Geographic

Naučnici su podvodnim dronom snimili fascinantan momenat rođenja malog grbavog kita blizu obale Havaja.

Veličanstven prizor kamera je po prvi put uhvatila od početka do kraja 2021. godine, a snimak je tek skorije prikazan u novoj seriji Nacionalne geografije “ Neverovatna putovanja životinja“ (Incredible Animal Journeys).

Nakon porođaja, celo jato kitova je krenulo na 8.000 kilometara dug put do svojih omiljenih hranilišta.

Na snimku se vidi kako jato pliva sinhronizovano pre nego što kamera zumira majku koja se porađa.

– Čekali smo na ovo 25 godina. To nikada nije viđeno – kazala je Rejčel Kartrajt, naučnici na projektu „Keiki Kohola“ na Havajima.

Ženke kitova svake godine putuju na Havajska ostrva da bi se okotile u „vodama bez predatora“. Naučnici su do sada viđali samo naznake da je ženka skoro rodila mladunče, ali nikada nije snimljeno kompletno rođenje malog kita, piše Dejli mejl.

– Primila sam mnogo telefonskih poziva od ljudi koji kažu da su videli da se kit porađa – kaže za Nacionalnu geografiju Stefani Stek, glavni biolog u Fondaciji za kitove Pacifika u Mauiju.

– Ali često, kada malo proučimo to, nije baš tako. Često je to samo kit koji se odmara ili kit koji se druži sa svojim mladunčetom. Tako da sam bio zaista bila iznenađena kada sam pogledala snimak. To je neverovatno! – dodala je ona.

Porođaj je počeo u 15 časova, kada su naučnici primetili jato kitova kako se skuplja blizu površine vode. Jedan član posade je otišao da istraži i primetio mali rep koji je virio iz ženke.

– U tom trenutku smo znali da imamo mogući porođaj. Imali smo ljude u vodi sve do zalaska sunca. Ali svetlo je nestalo i nismo mislili da ćemo snimiti nešto novo – rekla je Kartrajt.

Međutim, naučnica u tom trenutku nije ni shvatila šta su uspeli da snime, sve dok kasnije nije odgledala video.

– Ono što smo videli na snimku je veliki izliv krvi. A onda, dve sekunde kasnije, konačno smo ugledali mladunče – kaže Kartrajt.

U jednom trenutku mužjak je počeo da duva mehuriće kao „porodilji“, što, kako misle naučnici, ima za cilj da izazove oslobađanje „hormona sreće“, kao što je oksitocin.

– Postoji jedna prelepa sekvenca u kojoj mama diže rep, a rep male bebe viri, mužjaci idu ispod i duvaju mehuriće – rekla je naučnica.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top