„Klanjamo se lekarima“: Pacijentu VILE proburazile MOZAK, a hirurzi izveli čudo kakvo istorija ne pamti

vile u glavi
Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Pravo čudo medicine izveli su lekari u jednoj ruskoj bolnici u Novosibirsku, kada je početkom ovog meseca kod njih dospeo pacijent sa bizarnom i naizgled fatalnom povredom.

Naime, muškarcu starom 53 godine je poznanik, posle svađe na parkingu, zabo vile u glavu. Šiljci su mu probili lobanju i bili zariveni duboko u mozak, dok su ga minuti delili od smrti.

Lekari su nekako uspeli da izvedu nemoguće i spasu čoveku život, piše KP.ru.

Zamenica šefa medicine Elena Domračeva kaže da je u celoj 93-godišnjoj istoriji bolnice ovo prvi put da se doktori susreću sa takvim slučajem.

Prema njenim rečima, 3. novembra uveče je čovek sa vilama u glavi odmah prebačen na hirurgiju.

Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti saopštilo je da su vile bile snažno zabodene u glavu pacijenta. Čovek je bio u izuzetno teškom stanju.

Ne samo da je imao povredu glave, već je nekoliko puta istim vilama proboden kroz grudi.

Nakon pregleda i procene od strane tri hirurga, oftalmologa i anesteziologa, pacijentu je dijagnostikovana otvorena penetrirajuća аkutna traumatska povreda mozga, teška kontuzija mozga, traumatsko subarahnoidalno krvarenje, zatvoreni prelomi šest rebara i traumatski pneumotoraks.

Hitno su mu drenirana pluća kako bi mogao da diše.

Lekari su procenili i rizike operacije i zaključili da je vađenje cele vile iz glave previše opasno jer postoji velika verovatnoća obilnog krvarenja.

Zbog toga su odlučili da odstrane jedno po jedno strano telo kako bi se svaka rana tretirala i eventualno krvarenje zaustavilo.

Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Spasioci su pozvani u operacionu salu da pomognu kako bi isekli vile brusilicom. Tek nakon toga su lekari započeli operaciju.

Operativni tim činila su dva neurohirurga, dva anesteziologa-reanimatora i operaciona medicinska sestra. Morali su da budu jako oprezni, zbog čega je zahvat trajao tri i po sata.

Neurohirurg koji je operisao pacijenta, Anton Ponomarenko, priseća se da su u početku uklonili zub vile koji je prošao kroz temporalnu kost iza očne jabučice. Bio je zaglavljen u šupljinu očne duplje.

– Vlakno je bilo ispunjeno krvlju, ali optički nerv nije presečen. A dura mater (tvrda moždana opna prim. aut.) je prosto zub odgurnuo od kosti, ali nije prodro – rekao je neurohirurg.

Drugi zub se zaglavio u zadnjoj lobanjskoj jami. Kada su ga izvukli, čovek je počeo da krvari. To se dogodilo zbog oštećenja velikog venskog kolektora mozga.

Za pet minuta pacijent je izgubio 700 ml krvi. Na sreću, krvarenje je brzo zaustavljeno.

– Ispostavilo se da je rana pozadi bila bukvalno pola centimetra od moždanog stabla, duž cele osnove lobanje, ispod tvrde moždane opne na suprotnoj strani glave. Ovde je postojala rana na dura mater. Odnosno, cerebrospinalna tečnost je aktivno curila iz mozga – pojasnio je doktor.

Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Foto: Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti

Međutim, ni prvi ni drugi šiljak nisu dotakli važna područja mozga. Iako su prodrli u lobanju do dubine od 11 centimetara.

Da su oštetili moždano stablo, pacijent bi umro, ili bi ostao težak invalid.

Čovek je proveo 10 dana na intenzivnoj nezi, nakon čega je prebačen na lečenje na neurohirurško odeljenje.

Lekari oprezno predviđaju da teška povreda najverovatnije neće ostaviti gotovo nikakve posledice. Pored toga, pacijent je izbegao bakterijski meningitis, iako su vile bile daleko od sterilnosti.

Jedino postoji mogućnost da će imati smanjen vid na desno oko.

– Ovaj rezultat nije samo fantastična sreća za pacijenta, već i rezultat profesionalnog rada lekara i hitne pomoći, kao i Gradske kliničke bolnice broj 1 – saopštilo je Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti.

Tukao ga, pa dohvatio vile

Kako pišu ruski mediji, do stravične povrede je došlo nakon eskalacije svađe na parkingu. Žrtvu, čiji identitet nije objavljen, je poznanik prvo tukao, a onda dohvatio vile.

Porodica se, uz jezu, priseća tog dana i traume koju su doživeli kada su saznali šta se desilo.

– Za nas, porodicu, to je bilo nepodnošljivo. Bio je to šok. Kad nema nikakve prognoze, mogli smo samo da čekamo… Molili smo se koliko smo mogli, najbolje što smo mogli. Sada se svakog dana osećamo malo bolje. Istovremeno se radujemo i bojimo se radovanja. Bez obzira šta će se desiti mi se klanjamo pred nogama lekara! Učinili ste čudo! – kazao je neimenovani član porodice žrtve.

Kako je sestra povređenog čoveka rekla za KP-Novosibirsk, on se već oporavlja.

– Sve je u redu, hvala Bogu. Sve mu je bolje – presrećna je ona.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda vas zanima:

Pročitajte još:

Scroll to Top